Patrząc na trendy w branży HoReCa nie można przejść obojętnie obok faktu, że goście hotelowi coraz częściej zwracają uwagę na politykę obiektu wobec środowiska naturalnego. Słowem – wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej społeczeństwa obserwować można zwiększone zainteresowanie klientów proekologicznymi rozwiązaniami stosowanych przez hotele i podejmowanymi przez nie działaniami, mającymi na celu zmniejszać wpływ na otaczający nas świat.
Ograniczenie śladu środowiskowego i wkroczenie przez hotele na ścieżki zrównoważonego rozwoju zostaną zauważone przez gości. Warto wdrażać ekologiczne rozwiązania i wyrażać troskę o środowisko naturalne na wszystkich płaszczyznach działalności.
Warto wiedzieć!
Źródło: www.tork.pl
Aby hotel był przyjazny nie tylko gościom, ale i środowisku należy podjąć pewne kroki – warto zacząć od wdrożenia drobnych zmian, dzięki którym zarówno goście, jak i personel będą mieli poczucie realnego wpływu na otoczenie. Czasem jedna mała zmiana potrafi pociągnąć za sobą kolejne, wymagające większych nakładów pracy i czasu. Czy warto? Oczywiście!
Jest bardzo wiele sposobów na to, by ograniczyć ilość odpadów w hotelach i pensjonatach. Podstawą jest oczywiście zapewnienie gościom i personelowi dostępu do oznaczonych pojemników na odpady – to najprostszy sposób na ich segregację i możliwość przekazania do recyklingu. Drugim sposobem jest inwestycja w systemy dozowania, które pozwalają zmniejszać zużycie. Pobieranie po jednym odcinku ręczników do rąk czy listku serwetki gastronomicznej znacznie zmniejsza ich zużycie, a tym samym ogranicza ilość śmieci. Wkłady do dozowników pakowane zbiorczo, skompresowane to znacznie mniej opakowań i rzadszy transport.
Wyposażenie łazienek, toalet i pokoi hotelowych w produkty ekologiczne, oznaczone odpowiednimi certyfikatami to duży ukłon w stronę środowiska naturalnego. Twoi goście docenią troskę o otaczający nas świat i z pewnością zapamiętają na dłużej miejsce, w którym mogli skorzystać z produkowanych w poszanowaniu przyrody, pakowanych ekologicznie produktów i artykułów hotelowych.
Zobacz rekomendowane mydło ekologiczne>>
Coraz więcej osób świadomie ogranicza używanie produktów, po których zostają odpady plastikowe. Postaraj się ograniczyć tego typu wyposażenie hotelu na rzecz artykułów ekologicznych, w opakowaniach pochodzących z recyklingu lub łatwych do przetworzenia. Zapewnij gościom produkty powstające z odpowiedzialnie pozyskiwanych surowców, kompostowalnych lub w 100% pochodzących z recyklingu. Warto wyposażyć łazienki w dozowniki, do których wkłady są całkowicie bezpieczne dla środowiska w całym cyklu życia – ręczniki papierowe i papiery toaletowe, mydła czy chusteczki higieniczne.
Przeczytaj więcej o tym jak TORK dba o środowisko>>
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. more information
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.