Czystość – to na nią zwracają uwagę goście restauracji. Czy wiesz, że to właśnie czystość jest jednym w kluczowych elementów i wyznaczników, które biorą pod uwagę goście restauracji i innych lokali gastronomicznych? Nawet najlepsze menu i potrawy tworzone przez uzdolnionych kucharzy zejdą na drugi plan, jeśli samo miejsce będzie brudne, a goście nie będą czuli się w nim komfortowo i bezpiecznie. Z pewnością spotkałeś się już z opiniami o różnych lokalach, które znaleźć można w sieci – bardzo wiele z tych negatywnych ocen dotyczy właśnie czystości panującej w danym miejscu, a w zasadzie jej braku.
Jak zadbać o to, by restauracja zawsze była idealnie czysta? O czym pamiętać wybierając podstawowe wyposażenie dla personelu porządkowego? Jakie produkty są nie tylko skuteczne, ale też wydajne?
W każdej kuchni hotelowej, w restauracjach muszą się znaleźć dobrej jakości, sprawdzone produkty dzięki którym personel będzie miał optymalne warunki do pracy i zachowane będą wszystkie zasady bezpieczeństwa. Tu nie ma miejsca na przypadek. Warto wyposażyć zaplecze kuchenne w profesjonalne systemy dozowania ręczników papierowych i czyściw – oczywiście pamiętając, że muszą być one dopuszczone do kontaktu z żywnością (również nieprzetworzoną). Informację o tym, czy dany produkt papierowy może być używany w kuchni znajdziesz na opakowaniach lub w karcie produktu. Wybierając czyściwo kuchenne>> powinno się zwrócić uwagę również na dozownik – w mniejszych kuchniach doskonale sprawdzą się ścienne dozowniki do czyściw, w większych można zdecydować się na funkcjonalne stojaki podłogowe>>
Personel pracujący w restauracji musi mieć też zapewniony stały dostęp do środków dezynfekujących do rąk. W miejscach ogólnodostępnych dla każdego warto zamontować dozowniki, dzięki którym w każdej chwili osoby przemieszczające się po zapleczu mogą szybko oczyścić dłonie. Najwygodniejsze i najbezpieczniejsze są dozowniki bezdotykowe (sensorowe) – użytkownicy nie muszą dotykać ich obudowy, wystarczy wsunąć dłoń pod czujnik by pobrać dawkę płynu lub żelu. Niewielki, kompaktowy dozownik z płynem dezynfekującym powinien znaleźć się również za barem, aby zespół obsługujący salę również miał do niego stały dostęp.
Zobacz dozowniki sensorowe do dezynfekcji>>
Czasy, w których na stołach w restauracjach stały koszyczki z serwetkami już dawno minęły – było to rozwiązanie niewygodne dla gości, ale też niehigieniczne. Serwetki gastronomiczne powinny być zamknięte w szczelnych dyspenserach>> (a więc takich, które chronią przed kurzem, wilgocią), a goście powinni dotykać tylko tej serwetki, której użyją. Do restauracji i barów rekomendujemy nowoczesne systemy dozowania serwetek, dzięki którym nie tylko dbasz o bezpieczeństwo gości, ale też znacznie zmniejszasz zużycie wkładów. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej>>
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. more information
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.