Dobre praktyki – sprzątanie pokoju hotelowego

Sprzątanie pokoi hotelowych

Higiena, czystość i estetyka – troska o nie w pokoju hotelowym ma ogromne znaczenie i są to jedne z najistotniejszych czynników wpływających na zadowolenie gości i ich wrażenia po pobycie w obiekcie. Aby zapewnić w tym obszarze najwyższe standardy bardzo ważne jest przeszkolenie personelu, wyposażenie go w odpowiedni sprzęt do sprzątania, profesjonalne i skuteczne środki czystości i dezynfekcji oraz wdrożenie odpowiednich procedur, które pomogą zespołowi w odpowiednim wykonywaniu swoich obowiązków.

Zachęcamy do przeczytania krótkiego poradnika, z którego dowiesz się jak szybko i skutecznie posprzątać pokój hotelowy i przygotować go na przybycie kolejnych gości.

Sprzątanie pokoi hotelowych produkty

Zobacz profesjonalne środki do sprzątania różnego rodzaju powierzchni

Najważniejsze zasady sprzątania pokoju hotelowego po zwolnieniu przez gościa

  • Przestrzegaj zasady trzykrotnego zapukania przed wejściem do pokoju hotelowego.
  • Sprawdź, czy na klamce od strony zewnętrznej zawieszona jest odpowiednia plakietka informująca gości o trwających pracach. Drzwi do pokoju powinny zostać otwarte przez cały czas. Umieść w ich pobliżu wózek hotelowy i włącz światło.
  • Sprzątanie zacznij od miejsc najbardziej oddalonych od wejścia do pokoju. Jeśli jest balkon – to właśnie od jego posprzątania należy zacząć pracę.
    Otwórz okna i dobrze wywietrz pomieszczenie. Odsuń zasłony i rolety.
  • Pamiętaj o zasadzie – mycie zaczynamy od góry (wyższych partii mebli itd.) do dołu.
  • Przed rozpoczęciem sprzątania sprawdź wszystkie sprzęty znajdujące się w pokoju (urządzenia audiowizualne, suszarki do włosów, czajnik itd.) i ich stan techniczny.
  • Jeśli w trakcie sprzątania znajdziesz rzeczy pozostawione przez gości, koniecznie od razu zgłoś to odpowiedniej osobie lub recepcji (zwłaszcza jeśli są to wartościowe przedmioty).
  • Zawsze zakładaj rękawiczki ochronne – zabezpieczą one dłonie przed zanieczyszczeniami, brudem oraz środkami czystości i dezynfekcji z których będziesz korzystał.
  • Opróżnij wszystkie kosze na śmieci i załóż do pojemników nowe worki. Naczynia pozostawione przez gości odłóż w jedno miejsce tak, aby ułatwić pracę obsłudze restauracyjnej.
  • Zdejmij brudną pościel i przed włożeniem jej do kosza (specjalne kosze na bieliznę zazwyczaj są przywieszone do wózków hotelowych) sprawdź jej stan – czy nie jest np. dziurawa i nadaje się do prania. Następnie sprawdź materac i jego czystość. Nigdy nie kładziemy zdjętej pościeli na podłodze. Nałóż świeżą, czystą pościel i wyrównaj narzutę na łóżku.
  • Umyj okna płynem do szyb, następnie futryny i parapety.
  • Starannie umyj wszystkie powierzchnie zmywalne. Korzystaj tylko ze sprawdzonych produktów, przeznaczonych do mycia i pielęgnacji konkretnych powierzchni (zyskasz pewność, że użyty środek nie uszkodzi materiału). Pamiętaj też o korzystaniu z kolorowych ściereczek – do powierzchni zmywalnych używa się niebieskich (jest to powszechnie przyjęty system kolorów, dzięki któremu można łatwo poznać do jakiego zadania była użyta dana ściereczka).
  • Zetrzyj kurz z lamp, kinkietów, sprzętu RTV, umyj również klamki, włączniki świateł, telefon i wszystkie inne często dotykane powierzchnie (warto je dodatkowo zdezynfekować specjalnym preparatem do dezynfekcji powierzchni często dotykanych). Zobacz rekomendowane środki do sprzątania>>

Jeśli przy pokoju hotelowym znajduje się balkon – również należy go starannie posprzątać, umyć meble i dekoracje, wymienić wkłady w lampionach, oberwać obeschnięte liście roślin i je podlać, pozamiatać i umyć na mokro podłogę. Następnie można zająć się podłogami – dokładnie odkurzyć dywan (zaczynając od wejścia i na nim kończąc) i umyć podłogi.

Przed opuszczeniem pokoju hotelowego koniecznie odnieś środki czyszczące, preparaty do dezynfekcji, sprzęt i akcesoria do sprzątania do wózka serwisowego. Uzupełnij minibarek, kosmetyki hotelowe i galanterię. Ułóż estetycznie firanki i zasłony, sprawdź czy wszystkie sprzęty i urządzenia są czyste i na swoim miejscu. Pamiętaj o zgaszeniu światła i zamknięciu okna.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close