Serwetki gastronomiczne EKOLOGICZNE

Serwetki gastronomiczne eko

Restauratorzy wychodzą naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom swoich gości, nie tylko w kwestii smaku czy pozycji w menu – coraz więcej z nas dostrzega potrzebę otaczania się produktami, które są przyjazne dla środowiska. Rezygnujemy ze słomek, jednorazowych sztućców i naczyń, dbamy o segregację śmieci, skłaniamy się ku filozofii życia w duchu “zero waste”. Wprowadzenie do restauracji czy innego lokalu gastronomicznego proekologicznych rozwiązań nie należy do łatwych zadań, jednak liczy się każda, nawet drobna zmiana. Dzisiaj skupimy się na artykułach, których w każdym lokalu zużywa się bardzo dużo, jednak nie sposób z nich zrezygnować ze względu na ich funkcję – porozmawiajmy o tym, jakie serwetki gastronomiczne wybrać do ekologicznie ukierunkowanej restauracji. Miłej lektury!

Serwetki gastronomiczne eko – czyli jakie?

Wybór na rynku jest ogromny… Jakie więc serwetki gastronomiczne wybrać, by mieć pewność że są one przyjazne dla środowiska? Zanim dodasz produkt do koszyka sprawdź, czy serwetki oznaczone są odpowiednimi certyfikatami ekologicznymi. Serwetki papierowe produkowane są zazwyczaj z celulozy, dlatego tak ważne jest legalne pochodzenie surowca! Certyfikat PEFC, FSC czy Ecolabel to wiarygodne oznaczenia, poświadczające pozyskanie celulozy w sposób legalny, z odpowiednio prowadzonych obszarów leśnych – szukaj ich na opakowaniach producenta.

Ekologiczne serwetki gastronomiczne:

  • produkowane są TYLKO z legalnie pozyskanych surowców,
  • posiadają odpowiednie certyfikaty,
  • mogą powstawać w 100% z przetworzonych kartonów lub z celulozy z dodatkiem celulozy pochodzącej z recyklingu,
  • w opakowaniach nadających się do recyklingu,
  • przyjazne dla środowiska w całym cyklu życia.

Ekologiczne serwetki gastronomiczne celulozowe – BulkySoft Comfort de-inked

Te serwetki gastronomiczne doskonale sprawdzą się w restauracjach o wyższych standardach – są niezwykle miękkie i delikatne, bardzo eleganckie. Co ważne – powstają z czystej celulozy z domieszką celulozy powstałej jako odpad z innych procesów produkcyjnych (linia De-Inked to jeden z przykładów dążenia do domykania obiegu producenta artykułów celulozowych Cartiere Carrara). Warto też wspomnieć, że cały proces produkcyjny został tak zoptymalizowany, by maksymalnie obniżyć zużycie wody i energii oraz emisję CO2.

Zobacz wszystkie ekologiczne produkty z tej serii>>

Serwetki gastronomiczne z przetworzonych kartonów – poznaj linię Havana Forte

Serwetki gastronomiczne celulozowe można z powodzeniem zastąpić serwetkami produkowanymi w całości z przetworzonych kartonów. Dzięki nowoczesnej technologii serwetki posiadają właściwości bardzo zbliżone do tych celulozowych – nie są szorstkie, nie pachną (nawet po zmoczeniu), dobrze absorbują wilgoć, są delikatne i przyjemne w dotyku. Serwetki gastronomiczne ekologiczne mają dodatkowo ładny, naturalny kolor – klienci od razu zwrócą uwagę na to, że jest to produkt przyjazny dla środowiska.

Serwetki gastronomiczne w 100% z przetworzonych kartonów i papierów dostępne są w różnych rozmiarach oraz w wersji do dyspenserów. Zobacz wszystkie>>

Serwetki gastronomiczne eko

Kliknij w zdjęcie i zobacz wszystkie dostępne warianty

Zobacz pełną ofertę dla hoteli>>

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close