Właściciele i managerowie restauracji i innych lokali gastronomicznych muszą spełniać mnóstwo przepisów, dotyczących różnych płaszczyzn i obszarów – w tym również aspektów związanych z wyposażeniem łazienek i toalet. O czym pamiętać? Jakie są najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązania i produkty do łazienek w restauracji? Czy lepsza będzie elektryczna suszarka kieszeniowa czy może dozownik z ręcznikiem papierowym? Sprawdźmy!
Odpowiednie osuszenie rąk po umyciu jest niezwykle ważne, gdyż to na wilgotnych dłoniach bakterie przenoszą się dużo łatwiej – a przecież już nawet wychodząc z łazienki dotykamy powierzchni tj. klamka czy włącznik światła, na których jest mnóstwo bakterii i innych drobnoustrojów!
Suszarki kieszeniowe zasysają powietrze z pomieszczenia i nadmuchują je na dłonie użytkownika od razu po ich uruchomieniu. Co to oznacza? W praktyce może grozić tym, że znajdujące się w powietrzu ewentualne drobnoustroje, bakterie czy wirusy rozprzestrzeniają się przy każdym użyciu suszarki. Warto też pamiętać o tym, że osuszenie dłoni ręcznikiem jest szybsze – z pewnością zdarzyło ci się wyjść z łazienki z wilgotnymi rękami, bo nie chciało ci się czekać aż strumień powietrza dokładnie je osuszy. A to – jak już wspomnieliśmy – prosta droga do zwiększenia ryzyka mnożenia się bakterii. Ciepłe powietrze również temu sprzyja, a trzeba też pamiętać że największa ilość drobnoustrojów znajduje się u wylotu suszarki, w miejscu przykładania rąk (a więc dokładnie tam, skąd nadmuchiwane jest powietrze). W tym kontekście systemy dozowania wypadają zdecydowanie lepiej – zwłaszcza jeśli są to bezdotykowe (sensorowe) dozowniki. Użytkownik nie dotyka jego obudowy i ma bezpośredni kontakt tylko z tym odcinkiem ręcznika, którego użyje. Mokry ręcznik trafia od razu do kosza na śmieci, dzięki czemu ewentualne bakterie nie są rozsiewane po pomieszczeniu.
Pamiętaj – nie bez powodu podczas pandemii zalecano wyłączenie suszarek nadmuchowych i zastąpienie ich jednorazowymi ręcznikami papierowymi w dozownikach! Warto też mieć na uwadze, że już w 2006 roku wycofano je z użytku w klinikach, szpitalach i innych placówkach medycznych.
W łazience w restauracji zdecydowanie lepiej jest umieścić dozownik z ręcznikami papierowymi, nie tylko ze względów higienicznych. Ręczniki mają różne zastosowania i naprawdę warto zapewnić je swoim gościom – niektórzy chcieliby ich użyć do przetarcia poplamionego ubrania, inni (obawiając się o swoje zdrowie) skorzystają z niego do otwarcia drzwi kabiny wc czy wielu innych czynności. Pamiętaj, że aby zapobiegać marnotrawstwu, warto wybrać dozowniki wydające po jednym odcinku ręcznika – wówczas Twoi goście będą pobierać tylko tyle wkładu, ile rzeczywiście potrzebują. Producenci dozowników i podajników doskonale zdają sobie z tego sprawę, dlatego nowoczesne systemy dozowania są tak zaprojektowane, aby wydawały po jednym listku ręcznika. Z jednej strony jest to ukłon w stronę gości (listek pobiera się łatwo, jednym ruchem), a z drugiej – to mniejsze zużycie, koniec z pobieraniem zbyt dużej ilości, mniej odpadów! Co więcej, dozowniki mogą posiadać specjalne czujniki, które informują personel o konieczności uzupełnienia wkładu – dzięki temu są zawsze pełne, a Ty nie musisz obawiać się o niezadowolenie gości i sytuacje, w których nie mają w co wytrzeć dłoni po ich umyciu.
Zobacz nowoczesne dozowniki do ręczników papierowych, które rekomendujemy do łazienek w restauracjach. Kliknij TUTAJ>>
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. more information
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.