Suszarka do rąk czy dozownik z ręcznikami? Co lepsze do łazienki w restauracji?

Wyposażenie łazienki w restauracji

Właściciele i managerowie restauracji i innych lokali gastronomicznych muszą spełniać mnóstwo przepisów, dotyczących różnych płaszczyzn i obszarów – w tym również aspektów związanych z wyposażeniem łazienek i toalet. O czym pamiętać? Jakie są najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązania i produkty do łazienek w restauracji? Czy lepsza będzie elektryczna suszarka kieszeniowa czy może dozownik z ręcznikiem papierowym? Sprawdźmy!

Odpowiednie osuszenie rąk po umyciu jest niezwykle ważne, gdyż to na wilgotnych dłoniach bakterie przenoszą się dużo łatwiej – a przecież już nawet wychodząc z łazienki dotykamy powierzchni tj. klamka czy włącznik światła, na których jest mnóstwo bakterii i innych drobnoustrojów!

Suszarka vs jednorazowe ręczniki papierowe w dozownikach

Suszarki kieszeniowe zasysają powietrze z pomieszczenia i nadmuchują je na dłonie użytkownika od razu po ich uruchomieniu. Co to oznacza? W praktyce może grozić tym, że znajdujące się w powietrzu ewentualne drobnoustroje, bakterie czy wirusy rozprzestrzeniają się przy każdym użyciu suszarki. Warto też pamiętać o tym, że osuszenie dłoni ręcznikiem jest szybsze – z pewnością zdarzyło ci się wyjść z łazienki z wilgotnymi rękami, bo nie chciało ci się czekać aż strumień powietrza dokładnie je osuszy. A to – jak już wspomnieliśmy – prosta droga do zwiększenia ryzyka mnożenia się bakterii. Ciepłe powietrze również temu sprzyja, a trzeba też pamiętać że największa ilość drobnoustrojów znajduje się u wylotu suszarki, w miejscu przykładania rąk (a więc dokładnie tam, skąd nadmuchiwane jest powietrze). W tym kontekście systemy dozowania wypadają zdecydowanie lepiej – zwłaszcza jeśli są to bezdotykowe (sensorowe) dozowniki. Użytkownik nie dotyka jego obudowy i ma bezpośredni kontakt tylko z tym odcinkiem ręcznika, którego użyje. Mokry ręcznik trafia od razu do kosza na śmieci, dzięki czemu ewentualne bakterie nie są rozsiewane po pomieszczeniu.

Pamiętaj – nie bez powodu podczas pandemii zalecano wyłączenie suszarek nadmuchowych i zastąpienie ich jednorazowymi ręcznikami papierowymi w dozownikach! Warto też mieć na uwadze, że już w 2006 roku wycofano je z użytku w klinikach, szpitalach i innych placówkach medycznych.

Tork dozowniki

Ręcznik papierowy w łazience w restauracji – nie tylko do osuszania rąk!

W łazience w restauracji zdecydowanie lepiej jest umieścić dozownik z ręcznikami papierowymi, nie tylko ze względów higienicznych. Ręczniki mają różne zastosowania i naprawdę warto zapewnić je swoim gościom – niektórzy chcieliby ich użyć do przetarcia poplamionego ubrania, inni (obawiając się o swoje zdrowie) skorzystają z niego do otwarcia drzwi kabiny wc czy wielu innych czynności. Pamiętaj, że aby zapobiegać marnotrawstwu, warto wybrać dozowniki wydające po jednym odcinku ręcznika – wówczas Twoi goście będą pobierać tylko tyle wkładu, ile rzeczywiście potrzebują. Producenci dozowników i podajników doskonale zdają sobie z tego sprawę, dlatego nowoczesne systemy dozowania są tak zaprojektowane, aby wydawały po jednym listku ręcznika. Z jednej strony jest to ukłon w stronę gości (listek pobiera się łatwo, jednym ruchem), a z drugiej – to mniejsze zużycie, koniec z pobieraniem zbyt dużej ilości, mniej odpadów! Co więcej, dozowniki mogą posiadać specjalne czujniki, które informują personel o konieczności uzupełnienia wkładu – dzięki temu są zawsze pełne, a Ty nie musisz obawiać się o niezadowolenie gości i sytuacje, w których nie mają w co wytrzeć dłoni po ich umyciu.

Dozowniki ręczników papierowych do łazienek w restauracji – dlaczego warto?

  • Zapewniają pełną higienę – użytkownik dotyka tylko tego odcinka ręcznika, z którego skorzysta.
  • Mają szczelne obudowy, wykonane z bardzo solidnych materiałów – wkłady ręczników papierowych są dobrze zabezpieczone przed bakteriami, kurzem i wilgocią, dzięki czemu są zawsze bezwzględnie czyste.
  • Ręczniki papierowe są jednorazowe, co również zwiększa poziom higieny.
  • Pozwalają na pełną kontrolę zużycia.
  • Dozują wkłady po jednym odcinku, co znacznie zmniejsza ryzyko pobierania za dużej ilości ręcznika (użytkownik zużywa dokładnie tyle, ile to konieczne!).
  • Dostępne są różne rodzaje dozowników i ręczników – można je optymalnie dopasować do potrzeb (dozowniki na ręczniki w roli lub w składce, dozowniki manualne i sensorowe – wybierasz takie, które najlepiej sprawdzą się w Twoim lokalu).
  • Nie musisz kupować dozowników – możesz skorzystać z opcji użyczenia, dzięki czemu znacznie oszczędzasz.
  • Nowoczesne dozowniki do ręczników są proste i intuicyjne w obsłudze, co oszczędza czas personelu porządkowego.
  • Systemy dozowania są tak zaprojektowane, by doskonale wpisywały się w różnego rodzaju aranżacje – dostępne są w ponadczasowych i uniwersalnych kolorach (białe, czarne lub z eleganckiej stali).

Zobacz nowoczesne dozowniki do ręczników papierowych, które rekomendujemy do łazienek w restauracjach. Kliknij TUTAJ>>

Dozowniki sensorowe Tork

Dozownik bezdotykowy do ręczników papierowych – idealne rozwiązanie do łazienek w eleganckich restauracjach

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close